Welkom bij de stichting fietsersbond

Wij zorgen voor meer fietsgeluk in Nederland

De Stichting Fietsersbond voert projecten uit die de missie van de Fietsersbond ondersteunen!

Fietsen doen we in Nederland veel en vaak. Toch is aandacht voor de fietser niet vanzelfsprekend. De Vereniging Fietsersbond is al sinds 1975 de belangenbehartiger voor fietsend Nederland. Sinds 2016 bestaat ook de Stichting Fietsersbond, die activiteiten ontplooit die de missie van de vereniging ondersteunen. Het geld dat hiermee verdiend wordt komt ten goede aan de vereniging. Samen optrekken? Bekijk onze projecten.

Het bestuur van de stichting is gelijk aan dat van de Vereniging Fietsersbond, directeur van de stichting is Esther van Garderen.

BestuurStatuten

Onze projecten

Jaarlijks voeren we grote en kleine projecten uit om het fietsen in Nederland veiliger en comfortabeler te maken. Geïnteresseerd in meer informatie over de projecten of om samen te werken? Lees hieronder meer. 

Fietsschool

De Fietsschool van de Fietsersbond heeft als doel het aanleren en bevorderen van veilig fietsgedrag voor alle doelgroepen die daar behoefte aan hebben, zoals kinderen en nieuwe Nederlanders, maar ook senioren die onzeker zijn in het verkeer. Hiervoor vinden fietslessen en fietsinformatiedagen plaats in diverse delen van Nederland.

Naar de Fietsschool

Fietsersbond Routeplanner

De Fietsersbond Routeplanner bestaat sinds 2005. Honderden vrijwilligers hebben fietsroutes opgenomen, beoordeeld, en hier wegkenmerken aan toegevoegd. Hierdoor plant de Routeplanner kwalitatief uitstekende routes, en is het mogelijk om een route te plannen die aan je eigen wensen voldoet. 

Naar de Routeplanner

Vogelvrije Fietser en ledenvoordeel

De Vogelvrije Fietser bereikt de 30.000 leden van de Fietsersbond. De lezers beschouwen de Vogelvrije Fietser als hun lijfblad en vertrouwen op de inhoud van de artikelen. Zij besteden veel meer geld aan fietsproducten dan gemiddeld. Lees meer over o.a. advertentieverkoop voor de Vogelvrije Fietser en het aanbieden van ledenvoordeel op onze website.

Bekijk mogelijkheden

Fietsadvies van TestKees

ir. Kees Bakker, alias TestKees, is al jaren de deskundige van de Fietsersbond voor alles wat met de fiets te maken heeft. Hij test fietsen, gadgets, accessoires en geeft advies op het gebied van fietstechniek. Kees is in te huren als deskundige voor uw organisatie om tips te geven over de aanschaf van e-bikes maar kan u ook alles vertellen over de leasefietsregeling.

Maak kennis met Kees

Safety Performance Index

De Safety Performance Index (SPI) is een instrument waarmee overheden informatie ophalen om de kans op ongevallen met fietsers terug kunnen brengen. De gegevens komen uit de database van de Fietsersbond Routeplanner waarop risico’s in de verkeersveiligheid worden blootgelegd. Ambtenaren van provincies en gemeenten kunnen hierdoor gevaarlijke punten in het fietsnetwerk aanpakken.      

Zelf aan de slag?

Inventarisatie Fietsknelpunten

Fietsers vormen een kwetsbare groep verkeersdeelnemers in het Nederlandse verkeerssysteem omdat fietsers zich onbeschermd, en met een relatief groot snelheidsverschil mengen met ander verkeer. We richten ons op het inventariseren van een aantal infrastructurele knelpunten, welke mede oorzaak zijn van het stijgende aantal enkelvoudige fietsongevallen.

Lees meer

Fietsen naar School

Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op late leeftijd. De rit van huis naar de basisschool is ideaal om goed te oefenen met het fietsen en de omgang met het verkeer. Dit traject kan een positieve motivatie bieden om alle korte afstanden lekker met de fiets af te leggen. Bekijk ons aanbod en kom in contact om samen aan de slag te gaan.

Fietsen naar school

Fietsen naar het werk

In diverse projecten besteedt de Fietsersbond aandacht aan fietsen naar het werk. Van Fietsvriendelijk Bedrijf tot snelfietsroutes en van een fietscalculator voor bedrijven tot stimulerings- en gedragscampagnes. De Fietsersbond verzorgt onder meer de Europese certificering van bedrijven als Fietsvriendelijk Bedrijf en werkt actief mee aan de aanleg van snelfietsroutes in heel Nederland.

Naar Fietsen naar het werk

Doortrappen

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de oudere fietser langer veilig te laten fietsen. Doortrappen haakt in op bestaande initiatieven zoals fietstochten, sportochtenden en recreatief fietsen in groepsverband of clubs. Het programma is gericht op ouderen en wil ouderen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om veilig te kunnen blijven doortrappen/fietsen.

Lees meer

Digitale enquête fietsmeter

Gemeenten voeren een actief fietsbeleid. Maar levert dat ook een goed fietsklimaat op? Om gemeenten te helpen deze vraag te beantwoorden, heeft de Fietsersbond de Fietsmeter ontwikkeld. Hiermee wordt het gemeentelijke fietsklimaat op verschillende aspecten vanuit de positie van de fietser op basis van objectief meetbare gegevens onderzocht, geanalyseerd en beoordeeld.

Bekijk de Fietsmeter

Fietsersbond Jongeren

Fietsersbond Jongeren zet zich samen met jongeren in voor fijner fietsen in Nederland. De meest duurzame manier om gezond te blijven en de leukste manier om avonturen te beleven! We zijn altijd nieuwsgierig naar goede verhalen, interessante samenwerkingen of ideeën waarmee we jongeren kunnen bereiken en betrekken bij de fiets.

Lees meer

Lokale en provinciale lobby

De vrijwilligers van de Fietsersbond voeren lobby op lokaal en provinciaal niveau.

Lees meer

De Fietsersbond steunen?